You are currently viewing Najlepsze akcesoria wędzarnicze

Najlepsze akcesoria wędzarnicze

Proces wędzenia żywności jest znany ludzkości od zarania dziejów. Wędzenie obok solenia potraw było jednym z pierwszych sposobów skutecznego konserwowania żywności oraz produktów mięsnych niezależnie od pory roku. Obecnie coraz częściej wraca się do tego rodzaju metod. Bardzo często produkty wędzone są produkowane przez wiele osób w warunkach domowych. Pozwala to na osiągnięcie bardzo dobrego efektu związanego z walorami smakowymi.

Jak prawidłowo wędzić żywność?

najlepsze zrębki wędzarniczeZ tego też powodu warto posiąść podstawową wiedzę dotyczącą wędzenia żywności. Z całą pewnością wiele osób, które nie wykonują tego na co dzień, albo nie wykonywały tego nigdy zdaje sobie sprawę, że wędzenie powinno odbywać się w ściśle określonej temperaturze. Tylko w ten sposób możliwe będzie osiągniecie pożądanego przez nas efektu. Wspomnianym efektem jest uzyskanie kruchej konsystencji produktu. Na ogół w Polsce wędzi się w ten sposób wędliny, czy inne wyroby mięsne. O wiele rzadziej można spotkać się z wędzeniem w warunkach domowych ryb, czy warzyw. Nie mniej jednak niezależnie od produktu, który będziemy chcieli uwędzić konieczne jest wyposażenie się w dobre jakościowo drewno. Popularne są w ostatnim czasie ścinki różnych gatunków drewna, które nadają się do wędzenia. Pochodzą one na ogół z drzew liściastych, w tym także z drzew owocowych. Decydując się na najlepsze zrębki wędzarnicze warto zwrócić uwagę na to z jakiego gatunku, albo gatunków drzew one pochodzą. Na ogół mogą być to drzewa owocowe. Wśród nich pierwszeństwo na ogół mają jabłonie, wiśnie, czy czereśnie. To właśnie zrębki tego rodzaju drzew owocowych wykorzystuje się najczęściej. Oprócz tego bardzo popularne jest także wędzenie wędlin dymem pochodzącym z drzewa dębowego, bukowego, czy lipowego. Każdy rodzaj drzewa nadaje oczywiście zupełnie inny aromat przygotowywanym w ten sposób wędlinom. Z tego też powodu warto jest zwrócić uwagę na to, jakie efekty możemy uzyskać korzystając z poszczególnych rodzajów drewna.

Na ogół drewniane zrębki pochodzące z drzew owocowych nadają delikatnego lekko słodkawego posmaku. Z kolei inny efekt uzyskamy wędząc żywność w dymie bukowym, czy dębowym. Wtedy aromat jest o wiele bardziej intensywny i lekko korzenny. Z ten sposób na ogół wędzi się kiełbasy. Do paleniska można wrzucić także ziarna jałowca.