Zalety słomek babmusowych

Zalety słomek babmusowych

Obecność plastiku na naszej planecie nie jest czymś nowym. Jest to produkt, który nie rozkłada się w przyrodzie, a więc pojawia się go coraz więcej w zależności od naszego zużycia. Coraz częściej mówi się o alternatywnym zastąpieniu go. Wiele osób już teraz decyduje się na zmniejszenie jego ilości zużycia w własnym gospodarstwie domowym. Dość niepozornie wyglądającym produktem jest słomka jednorazowa. Podawana jest ona do różnego rodzaju napojów i mimo swojej wielkości również stwarza wiele szkód.

Alternatywa dla słomek plastikowych

słomki biodegradowalne bambusoweKażde działanie, które zmierza do ograniczenia produkcji plastiku ma ogromny wpływ na środowisko naturalne. Zazwyczaj latem sięgamy po jednorazowe rurki wykonane z tego surowca – nie oznacza to jednak, że musimy całkowicie z nich rezygnować. Na rynku pojawiło się wiele alternatywnych rozwiązań, a jednym z nich są słomki biodegradowalne bambusowe. Są to ekologiczne rurki wielokrotnego użytku, w stu procentach wyprodukowane z naturalnego surowca. Bambus, z którego się je wytwarza, jest rośliną nie wymagającą stosowania w jego hodowli pestycydów oraz nawozów. Bardzo szybko rośnie, jest twardy oraz trwały. Wszystkie te czynniki powodują, że jest on doskonałym materiałem na słomki. Wyrabiane są one z jednego kawałka rośliny i podczas produkcji nie ma potrzeby używania różnorodnych klejów lub sztucznych dodatków. Mają oryginalny i unikalny wygląd przez co są świetną ozdobą każdego rodzaju napojów, przede wszystkim jednak mają wiele zalet, które są cenione przez osoby troszczące się o środowisko. Wbrew pozorom łatwo utrzymać je w czystości – można umyć je ręcznie przy pomocy specjalnych szczoteczek lub włożyć do zmywarki. Warto pamiętać, że drugi sposób jest tak samo skuteczny, jednakże może wpłynąć na żywotność naszej słomki. Są szybkoschnące i lekkie dzięki czemu można je zabrać w daleką podróż lub podczas wyjścia do kawiarni. Są odporne na temperaturę, dlatego też można przez nie pić zarówno zimne, jak i gorące napoje. Jeżeli wybierzemy model o większej szerokości niż standardowa to śmiało można ich używać do picia gęstych produktów jak koktajle lub smoothie. Najważniejsze jest również to, że nie zmieniają smaku napoju – są neutralne dla żywności i bardzo bezpieczne dla zdrowia człowieka.

Właściwości takich słomek doceniają nie tylko osoby prywatne. Coraz częściej można się z nimi spotkać w różnych restauracjach, kawiarniach lub barach. Używanie słomek z bambusa jest bardziej opłacalne niż kupowanie jednorazowych słomek wykonanych z plastiku. Nie rozmiękają one pod wpływem spożywanego napoju przez co są trwałe, a jeżeli się zużyją to można je wyrzucić do śmietnika z odpadami organicznymi lub do kompostownika.