Niemalże każdy rodzaj żywności i napojów nie lubi wysokich temperatur, ponieważ w takich warunkach żywność traci swoje wartości odżywcze. Nie bez powodu mięso i wędliny, jajka i sery czy gotowe dania garmażeryjne są przechowywane w lodówkach, ponieważ panują tak odpowiednie warunki.
Jakie są rodzaje urządzeń chłodniczych?
W domowych warunkach przeważnie jedzenie trzymamy w lodówce, gdy utrzymuje ona stałą temperaturę na poziomie kilku stopni Celsjusza. W takich warunkach można bezpiecznie przechowywać wiele produktów spożywczych. W sklepach czy magazynach, dostępne są wielkie chłodnie, w których jednocześnie można przechowywać bardzo dużo różnych produktów. Najczęściej urządzenia chłodnicze znajdziemy w sklepach mięsnych, spożywczych, cukierniach czy w restauracjach. Może to być lada, witryna lub klasyczna lodówka z przeszklonymi drzwiami. Większość z nich jest przeznaczona do przechowywania, ale także ekspozycji towaru, gdy z jednej strony są przeszklone. W przypadku lad i witryn, od strony sprzedawcy są zamontowane drzwi, dzięki którym wewnątrz urządzenia można utrzymać stałą, niską temperaturę. Natomiast pod spodem może być szafka na przechowywania zapasów. W przeważającej części urządzenia tego typu wykonane są ze stali nierdzewnej, ponieważ jest ona bezpieczna w kontakcie z żywnością oraz łatwo ją utrzymać w czystości. Lady chłodnicze najczęściej mają poziomy kształt i można w nich układać żywność obok siebie, jak na przykład w sklepie mięsnym, natomiast witryny mają półki.
Chłodnicze urządzenia nie należą do tanich sprzętów, dlatego na rynku można je kupić, wydzierżawić czy wynająć. Równie dobrze można poszukać w internecie znacznie tańszych, używanych modeli, które na pewno się sprawdzą przez kilka kolejnych lat.