You are currently viewing Bez glutenu nie znaczy bez smaku

Bez glutenu nie znaczy bez smaku

Słowo dieta nie kojarzy się dobrze. Dieta najczęściej oznacza rezygnację z tego, co dla nas najsmaczniejsze, a przy tym najmniej zdrowe. A co w wypadku, kiedy nawet te zdrowe produkty nam nie służą? Tak jest w przypadku celiakii. Choroba trzewna, bo tak też się nazywa, opiera się na nietolerancji glutenu, który powoduje nieprzyjemne objawy w naszym organizmie. A gluten to przecież składnik produktów zbożowych, codziennie używanych w każdej kuchni.

Alternatywa dla zbóż glutenowych

zboża bezglutenoweCeliakia nie jest jedynie chorobą układu pokarmowego, ale całego ustroju. Ma podłoże genetyczne i autoimmunologiczne. Nasz organizm traktuje gluten jak truciznę, a układ immunologiczny stara się przed nim bronić. Wykrywa go jako ciało obce i dlatego wytwarza przeciwciała. Natomiast ściany jelita, podrażnione przez długotrwałe narażenie na gluten, ulegają poważnym zmianom, z czasem tracą kosmki jelitowe, a to z kolei utrudnia wchłanianie się substancji odżywczych. Skutkuje to poważnymi niedoborami pokarmowymi, spadkiem wagi i ogólnym pogorszeniem stanu zdrowia. Jedynym rozwiązaniem w przypadku rozpoznania tej choroby jest zamiana klasycznych produktów zbożowych na zboża bezglutenowe. Choć należy podkreślić, że zdiagnozowanie tej choroby, szczególnie u osób dorosłych, gdzie objawy nie są jednoznaczne, jest procesem trudnym i długotrwałym. Najczęstszymi objawami ze strony układu pokarmowego są przewlekłe biegunki (rzadziej zaparcia), bóle brzucha, wzdęcia, wymioty, spadek masy ciała. Niestety często pojawiają się objawy nietypowe, takie jak problemy skórne, depresja, bóle głowy, zaburzenia równowagi, zmęczenie i ogólne osłabienie. Do tej pory zostało opisanych około 200 objawów celiakii. Co zatem jeść, zamiast wszechobecnej pszenicy? Pamiętajmy, że prócz pszenicy, odstawiamy także żyto, owies i jęczmień. Do dyspozycji mamy zboża bezglutenowe. Do najbardziej popularnych produktów należy ryż. Choć mówi się, że ma on małą wartość odżywczą, pamiętajmy, że mamy różne odmiany ryżu, jak ryż brązowy lub dziki. Doskonała będzie także kasza jaglana, naturalnie bezglutenowa. Alternatywą dla ryżu może być komosa ryżowa. Bez ryzyka możemy sobie również pozwolić na kaszę gryczaną i kukurydzianą. Obydwie są zdrowe i lekkostrawne.

Życie na diecie bezglutenowej nie jest takie proste, jakby mogło się wydawać. Pomimo ogromnej ilości produktów bezglutenowych w naszych sklepach, trzeba pamiętać, że gluten dodawany jest bardzo często do takich produktów jak pasztet, parówki, lody, czipsy, a nawet do niektórych leków. Dlatego tak ważne jest szczegółowe czytanie etykiet i świadomie robione zakupy.